StreetGasm Ride Out – Gedwongen verplaatst

12 juni 2020

Tot het allerlaatste moment waren devoorbereidingen voor wat Nederlands grootste supercar Ride Out ooit had moeten worden nog in volle gang. Een evenement organiseren in tijden als deze is natuurlijk ingewikkelder dan ooit te voren. Wekenlang hebben we met man en macht gewerkt aan een concept wat binnen de richtlijnen van de diverse overheidsinstanties zou vallen.

Het drukwerk inclusief zorgvuldig uitgewerkte routes, coronaprocedures en regels om aan te houden ligt klaar. Een Drive Thru festivalplan is uitgedacht, akkoord bevonden en in gang gezet door de betrokken partijen. De draaiboeken voor onze 35-koppige crew zijn geprint en 400 gevulde Ride Out goodiebags stonden klaar om vandaag naar de vier startlocatie gebracht te worden.

De versoepeling van de coronamaatregelen welke sinds 1 juni werden doorgevoerd, hebben iedereen weer een positief gevoel gegeven. Horeca mag weer (aangepast) open en mensen mogen in de buitenlucht onbeperkt samenkomen zolang ze maar 1,5 meter afstand van elkaar houden. Daaropvolgend hebben we een corona-proof plan bedacht waarin we in alles hebben voorzien om het als een niet-vergunningsplichtig evenement te houden. De StreetGasm Ride Out zou plaats vinden binnen de richtlijnen welke gesteld zijn door het RIVM, de veiligheidsraad en diverse lokale instanties.

  • Zo lieten wij maximaal twee personen per auto deelnemen.
  • De deelnemers aan de StreetGasm Ride Out zouden ten alle tijden in hun auto blijven bij de start- en lunchlocaties en tijdens hun gehele aanwezigheid tijdens het Drive Thru Festival.
  • De horeca ondernemingen waar wij mee samen zouden werken, zijn volledig ingericht op het drive thru formule met ruime en afsluitbare parkeerplaatsen. 
  • Het Drive Thru Festival zou op een prive-terrein plaats gaan vinden en afgesloten blijven voor toeschouwers.
  • En daarnaast is geen enkele locatie van het evenement voortijdig bekend gemaakt om maar te voorkomen dat er grote groepen mensen van buitenaf samen zouden komen.

De finish van de StreetGasm Ride Out zou plaats vinden op het voor ons bekende Parc Broekhuizen. We hebben met dit landgoed een langdurige goede relatie en vonden het dan ook gepast om hier de StreetGasm Ride Out af te sluiten. Parc Broekhuizen is een prive terrein en hier is binnen alle mogelijk geldende grenzen gewerkt om een onvergetelijke finish te creëren. Met de steun van onze partners wisten we een exceptioneel drive thru concept neer te zetten. 

Woensdagochtend hebben we iedere Ride Out deelnemer voor het eerst verder geïnformeerd over het Drive Thru Festival. We lichtten een tipje van de sluier wat ze konden verwachten en presenteerden een DJ line up. DJs die in het gunstigste geval onversterkt in de buitenlucht konden draaien, maar anders vanuit een klein zaaltje van het landgoed. Dit is onder andere waar we de livestream voor in het leven hebben geroepen.

Maar kort op dit bericht volgde een reactie vanuit de gemeente. Het evenement heeft in korte tijd grote bekendheid vergaard en met de groeiende berichten dat er bekende DJs, BNers en influencers zouden deelnemen heeft de angst op samenscholing van toeschouwers vergroot. Plotseling werd deze drive thu finish van de StreetGasm Ride Out voor deze ene gemeente een evenement welke in de huidige tijd niet mag plaatsvinden.

Ondanks dat de instanties op de hoogte waren van al onze genomen voorzorgsmaatregelen, onze geboden alternatieven en onze goede wil om dit evenement zorgeloos te laten verlopen, heeft deze gemeente regionaal besloten om de finish van de StreetGasm Ride Out te verbieden. Hierop wordt beroep gedaan op de huidige noodverordening. Woensdag hebben wij de gehele dag tevergeefs geprobeerd om op alle mogelijke manieren een compromis te bereiken maar hier is geen gehoor aan gegeven. Sterker nog; er is zelfs aangegeven dat wanneer er groepjes sportauto’s samen komen om te rijden, handhaving op zal treden en coronaboetes uit zal delen. 

Als organisatie willen we een evenement neerzetten waar we met z’n allen van kunnen genieten en met plezier op terug kunnen kijken. Wij staan niet achter een evenement wat maar voor de helft plaats kan vinden of waar we onze deelnemers het risico laten lopen om boetes te krijgen, hoe onterecht die ook zijn.

We begrijpen als geen ander dat het moeten uitstellen van de StreetGasm Ride Out voor een ieder van jullie een enorme teleurstelling is, helemaal zo kort voor het evenement. Voor ons is dit ook een onwerkelijke situatie en een enorme klap in het gezicht. Het enthousiasme van alle deelnemers, geïnteresseerden en fans en de vele mooie reacties op de StreetGasm Ride Out hebben ons de laatste weken zoveel energie gegeven en ons doen verheugen op deze dag waar we 400 sportauto bezitters zouden samen brengen als één grote StreetGasm familie.

Het is erg moeilijk om een toonaangevend product te hebben in een wereld welke volgens ons momenteel erg oneerlijk is. Maar wij zouden StreetGasm niet zijn als we bij de pakken neer zouden zitten! Wij zijn direct op zoek gegaan naar mogelijkheden om de StreetGasm Ride Out doorgang te laten vinden in de formule zoals wij die voor ogen hebben. Niet aanstaande zaterdag en niet op Parc Broekhuizen, maar dat de StreetGasm Ride Out plaats zal gaan vinden staat vast. Uiteraard zoeken wij voor onze deelnemers naar passende oplossingen, de StreetGasm Ride Out zal binnen nu en enkele weken plaats gaan vinden en jouw ticket zal hiervoor geldig blijven.

Wij hopen op jullie begrip en willen iedereen bedanken voor de enorme positieve vibe rondom StreetGasm en de StreetGasm Ride Out. We voelen ons ongekend sterk met onze fanbase, geweldige deelnemers en partners. Wat ons betreft is dit alleen maar een extra motivatie om een nog mooiere en betere versie van de (nu al memorabele) Ride Out neer te zetten!

Team StreetGasm
Maurice Hartsuiker & Jordy de Droog